Voelt u zich benauwd wanneer u zich inspant? Heeft u last van hoestbuien? U zult denken dat het beter is om iedere lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee uw benauwdheid te verminderen. Maar het omgekeerde is waar. Wist u dat het extra belangrijk is om te bewegen bij COPD? Als u minder beweegt, zult u juist eerder klachten krijgen en uw mogelijkheden steeds verder afnemen. Bewegen geeft lucht.
Wat is COPD?
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Het is een verzamelnaam voor:
Chronische bronchitis: bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen tussen de luchtpijp en de longen (bronchiën) langdurig ontstoken. Als de bronchiën geïnfecteerd en/of ontstoken zijn, wordt er overtollig slijm aangemaakt. Hierdoor wordt de luchtstroom in en uit de longen beperkt, wat leidt tot moeite met ademhalen overmatig hoesten.
Longemfyseem: dit is een chronische aandoening waarbij de longblaasjes verloren gaan. Longblaasjes zijn nodig om zuurstof op te nemen. Wanneer er minder longblaasjes zijn, kan het lichaam minder zuurstof opnemen. Dit zorgt voor onder andere kortademigheid en benauwdheid.
Veelvoorkomende klachten bij COPD zijn: kortademigheid, benauwdheid, vermoeidheid, chronisch hoesten, verminderde inspanningsmogelijkheden, toenemende moeite met dagelijkse activiteiten zoals wandelden op het tempo van leeftijdsgenoten, traplopen, huishoudelijke taken of het uitvoeren van hobby of werk.
Fysiotherapie bij COPD
COPD is een progressieve aandoening, dat betekent dat het niet te genezen is. Ondanks medicatie (inhalator) houden veel mensen last van de ziekte. Doordat er minder lucht in,- en uitgeademd kan worden, treedt er bij inspanning sneller benauwdheid en kortademigheid op. Dit is erg onprettig en kan beangstigend zijn. Hierdoor gaan mensen soms inspanning vermijden en ontstaat er een negatieve spiraal: minder activiteit zorgt voor afname van conditie en spierkracht en zal ervoor zorgen dat kortademigheid en vermoeidheid sneller optreedt bij inspanning. Fysiotherapie kan deze negatieve spiraal doorbreken. Want spieren die getraind worden hebben minder zuurstof nodig. Hierdoor vermindert de benauwdheid.
Fysio Centrum Vitaal is aangesloten bij Chronisch Zorgnet. Dat betekent dat wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van COPD. Erwin is onze longfysiotherapeut. Samen met de patiënt gaat hij opzoek naar het hervinden van “gepaste” dagelijkse activiteit. Dit houdt in dat er een goede balans is tussen de belastbaarheid (wat kan het lichaam aan) en de belasting (wat vragen we van het lichaam). Daarnaast wordt een individueel oefenschema opgesteld waarbij wordt gewerkt aan het uithoudingsvermogen en de spierkracht. Om de juiste trainingsprikkel te bepalen vindt er een intake plaats, waarbij er een aantal vragenlijsten en testen worden afgenomen.
Vergoeding
Sinds 2020 wordt COPD vergoed uit de basisverzekering, hoeveel vergoeding u krijgt is afhankelijk van de ernst van de COPD. Op verwijzing van de specialist of de huisarts kunt u hiervoor in aanmerking komen en wordt bepaald welke mate van COPD uw heeft.
Bij vergoeding uit de basisverzekering wordt uw eigen risico aangesproken.