Voordeel: je kunt dieper gelegen “knopen” bereiken, de pijn neemt af, de lokale kracht in de spier en de beweeglijkheid van een gewricht nemen toe.

Een knoop, oftewel een myofasciaal triggerpoint, bevindt zich in een verharde spierstreng en voelt bij onderzoek (palpatie) aan als een plaatselijke verdikking. De therapeut kijkt welke spieren de pijn kunnen veroorzaken en onderzoekt deze spieren. De patiënt ervaart soms door druk de herkenbare pijn. Ook wordt gekeken naar de afname van spierkracht en spierlengte. De therapie zal zijn gericht op het inactiveren van de knopen. Zo worden de strakke spierstrengen losgemaakt, die verantwoordelijk zijn voor de toegenomen spierspanning, pijn, krachtsafname en mogelijk zelfs spierverkorting.

Er zijn twee manieren om deze knopen te inactiveren: met de hand druk te geven (manueel) of via dry needling.

Dry needling is een behandelmethode, waarbij het spierknoopje met een dunne naald wordt losgemaakt. Het naaldje geeft vervorming van de spiervezels van de spier waardoor de knoop wordt geïnactiveerd.
Dry needling wordt uitgevoerd met een acupunctuurnaald en niet met een injectienaald. Er wordt géén vloeistof in de spier gespoten. Het inbrengen van de naald voelt u bijna niet. Bij het aanprikken van de myofasciale triggerpoint kan lokaal een krampgevoel ontstaan. Na de behandeling kunt u wat spierpijn voelen.

Het positieve effect van dry needling op actieve myofasciale triggerpoints is wetenschappelijk bewezen. Een voordeel van dry needling ten opzichte van de manuele behandeling, is dat de knopen die o.a. verantwoordelijk zijn voor pijn, sneller verdwijnen. Tevens kunnen dieper gelegen knopen worden behandeld, die met de manuele techniek niet worden bereikt.