Fascia is de officiële naam van de bindweefsellagen die om alle spieren, gewrichten, botten en organen zitten. Zo is alles met elkaar verbonden, als één elastisch onderhuids bindweefselnetwerk. De functie is het soepel en zonder wrijving langs elkaar laten bewegen van spieren en zenuwen.

Tussen deze bindweefsellagen zit een soort gel. Die hoort vloeibaar te zijn, maar kan door een ontsteking of trauma (zoals een ongeluk) plakkerig worden. Als dit plakkerig wordt ontstaat er meer frictie tussen de bindweefsellagen en kunnen deze lagen uiteindelijk met elkaar gaan verkleven. Hierdoor wordt de elasticiteit en flexibiliteit minder. Fascia zitten boordevol zenuwen en als ze in slechte conditie zijn of als er verklevingen zijn, kan dat pijn veroorzaken en de beweeglijkheid beperken. Met fasciatherapie is dat vaak relatief eenvoudig te behandelen. Door fasciatherapie wordt de eerder genoemde plakkerige gel vaak binnen een paar behandelingen weer vloeibaar, waardoor de bindweefsellagen beter langs elkaar heen bewegen. Hierdoor kunnen gewrichten beter bewegen en spierknopen (triggerpoints) verdwijnen.

Fasciatherapie is geschikt bij diverse pijnsoorten, zoals nek- en rugklachten, spier- en gewrichtspijn en sportblessures.