Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht. Deze vochtophoping ontstaat als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Dit kan ontstaan door verschillende oorzaken en aandoeningen waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt of niet goed werkt. Oedeem komt vaak voor in de benen, maar kan vrijwel overal in het lichaam plaatsvinden, van je enkels tot je gezicht. Bekende mogelijke oorzaken van oedeem zijn de behandeling van (borst)kanker, vaatproblematiek, een trauma of operatie, wondroos of ongelijkmatig verdeeld vetweefsel. Door de zwelling van de weefsels kan er pijn, een vermoeid gevoel en bewegingsbeperking ontstaan in het lichaamsdeel.

Vormen van oedeem

Er zijn verschillende vormen van oedeem. Dit is afhankelijk van de oorzaak. Eén van de vormen is lymfoedeem. Dit kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem), of ontstaan als gevolg van een andere aandoening zoals hierboven beschreven( secundair lymfoedeem). Bekende vormen van secundair oedeem zijn beenoedeem na een gynaecologische operatie, of armoedeem na een borstoperatie.

Een andere vaak voorkomende vorm van vochtophoping is veneus oedeem. Dit wordt veroorzaakt door een zwakte aan de vaatwand van een bloedvat. Dit komt voornamelijk voor in de benen. Wat ook vaak in de benen voorkomt in lipoedeem. Dit is een vet en vocht ophoping. Een combinatie van schillende soorten oedeem is ook mogelijk.

Behandeling

De oedeemfysiotherapeut heeft kennis en vaardigheden om verschillende soorten oedeem, de ernst ervan, eventuele huidveranderingen en bijkomende klachten te onderzoeken en te behandelen. Dit geldt, naast lymfoedeem, ook voor veneus oedeem en lipoedeem. Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie gericht op het afvoeren van vocht. Tijdens behandelingen wordt, afhankelijk van het type oedeem, compressietherapie toegepast in combinatie met oefentherapie en manuele lymfedrainage. Daarnaast is er aandacht voor kousen en adviezen waarmee u kunt leren om zelf controle over de klachten te houden.

Oedeemtherapie kan worden ingezet bij:

  • Mensen met primair lymfe oedeem.
  • Mensen met secundair lymfe oedeem,  ten gevolge van een operatie of trauma, denkende aan een mamma amputatie, nieuwe knie of bijvoorbeeld na gips.
  • Mensen met lipoedeem.
  • Mensen met littekens door bestraling of operaties.
  • Mensen die in behandeling zijn bij een oncoloog.

Vergoeding & Verwijzing

Oedeemfysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het aantal behandelingen is afhankelijk van uw polis. Weet u het niet helemaal zeker? Raadpleeg hiervoor de polis of  vraag het na bij uw zorgverzekeraar.

Voor oedeemfysiotherapie heeft u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.